Päivä 3, 29.7.2001 lauantai

Verkkaisesti heräilimme, nautimme ravitsevan aamupalan (samikokki leipoi meille aamusta uunituoreet sämpylät aivan kuten edellisenä iltanakin) ja laitoimme mökin luovutukuntoon. Tavarat autoon ja Sevettijärveä kohti. Matkalla pysähdyimme vielä kerran kalatarvikekauppaan täydentämään lähes täydellisiä kalastusvälineitä. Mukaan lähti taas monenlaista koukullista karvaturrikkaa. Kaamasen kohdalla pysähdyimme tienvarsikauppaan kyselemään kylmäsavustettua poroa (aiemmissa kaupoissa kyseinen lihatuote oli ollut enemmä kuin kallista). Ei ollut kauppiaalla etsimmäämme, mutta hän alkoi kaupata poron vasaa (elävää). Olihan se söpö, mutta olisikohan se jaksanut vaeltaa meidän superkuntoisten seurassa. Ruokapaikkaa katselimme pitkin matkaa, mutta emme löytäneet yhteistä näkemystä asiasta. Perillä Svettijärvellä ensimmäiseksi suuntasimme Sevettijärven Lomamajoille lunastamaan kalastusluvat. Koska olimme hyvissä ajoin odottamassa lentoa ehdimme nauttia Sevetin Baarissa maukkaat poronkäristykset. Lento oli hieman myöhässä ja ehdimmekin tiedutella kala ja itikka tilannetta. Itikoista ei olisi haittaa, kuten ei kovasti kaloistakaan, kiitos pitkän hellejakson.
Siinä laiturilla tavaroita siirrellessä tuli mieleen, että pitäisikö se kännykkä sittenkin ottaa mukaan. Tätä pohdintaa suoritin siinä vaiheessa, kun lentokone jo kaarsi järven ylle. Nopeasti kipaisin autolle ja takaisin. Ehdinpäs. Laitoin puhelimen rinkkani päälle ja aloin järjetelemään tavaroitani lastausta varten. Eikö vaan se kännykkä vierähdä rinkan päältä alas ja ei joku vietävä ole tehnyt niin pirullisen laituri, että lautojen välistä mahtuu kännykkä tipahtamaan veteen. Muutama hetki mietittiin, mitäs nyt. Vaatteet nopeasti pois ja sukellushommiin. Hetken päästä kädessäni oli läpimärkä kännykkä (kännykkä oli jo tottunut moiseen, sillä kuukautta aiemmin tipautin sen Kappeenkoskeen). Hieno aloitus reissulle, kyllä kavereita huvitti ja eihän sitä voinut ottaa kuin huumorilla (ainakin yritin).
Kulkuvälineemme lähestyessä lastauslaituria, alkoi toden teolla seikkailufiilikset kohota. Osasyy lentokuljetuksen valintaan oli se, että kukaan meistä ei ennen ollut pienkoneen kyydissä.
Koneen tankkauksen aikana sovimme hakupäivän ja pikan tarkasti. Tavaroiden sullominen olisi sujunut nopeammin, jos emme olisi sitoneet kaikkea mahdollista remmeillä kiinni rinkkoihin.
Retkikuntamme viimeinen poseeraus...
GPS ja kaikuluotain. Voisiko tällä vetouistella ?
Jätkiä jännittää takapenkillä.
Upeat erämaamaisemat alkoivat avautua. Tonne me mennään eikä siellä ole edes vessoja.
Että on komee lampi. Varmaan täynnä kalaa.
Hiljalleen siirryimme puuttoman vyöhykkeen ylle. Tälläinen vaellus sopii meille.
Äälisjärvi ylhäältä nähtynä. Tuolla me hetken kuluttua kalastelisimme.
Tavarat ulos koneesta ilma yhtään pudotusta.
Sinne häipyi kone kovaäänisesti. Nyt sitten olisimme omillamme. Paluuta ei ole...
Teppo nykäisi rinkan selkää ja istahti välittömästi. "Tämän kanssakko pitäisi kavellä ?" .
Ensimmäiseksi etsimme sopivan leiripaikan ja pystytimme teltan. Välittömästi lähdimme katsastamaan lähialuetta ja kokoilemaan kalaonnea. Makkaraa paistelimme suorastaan helteisessä säässä pikkulammen rannalla. Kalaa ei tullut ainakaan ensimmäisellä heitolla (ei tullut toisellakaan). Palasimme Äälisjärven rannoille. Iltapäivän saldo oli yksi viehettä seurannut rautu. No missäs ne kalat. Olisiko nyt liian kirkasta ja kalat liian säikkyjä ? Päätimme kerätä leirillä voimia iltakalastusta varten.
Illalla helteinen keli muuttui kymmenessä minuutissa hyytävän kylmäksi tuulen kääntyessä puhaltamaan suoraan Jäämereltä. Äkkiä kaikki vaatteet päälle (huomaa extreme välihousut Samilla). Perhostelu ei enää tahtonut onnistua tuulen takia ja kalatkin tuntuivat puuttuvan täysin. Yöllä lähdimme Samin kanssa lähialueen pikkulammille etsimään niitä pohjoisen kalarikkaita vesiä. Aika lenkin vielä yöllä vaelsimme ja monet lammet kalastelimme. Yhdellä lammella nousi kala tuikkimaan ja saimme pikku taimenen ja se jäikin ensimmäisen päivän ainoaksi.
 © JS-poro