Havulampi Extreme Fun 2001 2.6-3.6.2001

Kauden 2001 aloittajaiset pidettiin jo legendaksi muotoutuneen Havulammen rannalla. Havulampi sijaitsee noin 80km päässä Jyväskylästä etelään nelostien lähellä. TARFFCin tarkkailijaryhmä oli suorittanut edellisenä vuonna Havulammen arvioinnin ja todennut sen sopivan erinomaisesti kerhomme imagoon. Havulammen kohde koostuu lammesta sekä kapeahkosta kirkasvetisestä purosta joissa kummassakin lymyilee todellisia isomuksia. Havulammella puitteet ovat kohdallaan, lampi, joki ja baari jokainen houkuttelevat kalastajan palaamaan yhä uudestaan ja uudestaan. Varsinkin Havulammen baari on tutustumisen arvoinen nähtävyys, jos nimittäin se vaan sattuu olemaan auki.

Kalastuspäiväksi sovittiin sunnuntai 3.6 jolloin kaikilla TARFFCilaisilla olisi mahdollisuus osallistua. Osa kalastusseurueesta päätti lähteä tutustumaan paikalliseen faunaan jo edellisenä päivänä, tämä päätös osoittautui onnistuneeksi sillä tuo ylimääräinen tutustumisaika näytti tuovan selvän edun seuraavana päivänä. Majoittumisesta ei tullut ongelmaa sillä olihan meillä käytettävissä PJÄ TVÄ:n ja PJÄ JSu:n asuntovaunu. Vaunun saimme sijoittaa havulammen omistajan ohjeiden mukaan puron viereen. Lauantai iltana ei ollut tarkoitus kalastaa joten keskityimme pitkälti faunan tutkintaan sekä päätimme tehdä tiedusteluretken baariin. Jospa vaikka paikallisilta saisi jotain vinkkejä perhovalintoihin ja ottipaikkoihin! Meno baarissa muodostui yllättävän vilkkaaksi ja keskityimme rentoutumiseen ja henkiseen valmistautumiseen seuraavan päivän koitosta varten.

Sunnuntai aamuna päätöksemme saapua päivää ennen paikalle alkoi tuntua hieman väärältä, ilmeisesti jokin paikallisessa baarissa tarjottu juoma oli sotkenut rentoutumistamme ja aiheutti kaikille samanlaisia oireita: päänsärky, paha olo ja kova jano. Hiljalleen kaikkien olo onneksi alkoi parantua ja pääsimme aloittamaan kalastuksen.

Alku oli melko hiljaista kunnes nousulohia alkoi kulkeutumaan Havulampeen traktorin etukuormaajassa. Kirjolohien massanousu on jotain jonka jokaisen perhokalastajan tulisi joskus kokea, oli todella hieno sattuma että nousu ajoittui juuri tähän aamuun. Tämä nousun alkaminen vilkastutti huomattavasti kalan liikkumista kalastusalueellamme. Loputkin TARFFC ryhmästä saapui paikalle aamun kuluessa ja TARFFCin kalastusosakilpailu saattoi alkaa. Joidenkin TARFFCilaisten välinevalinta oli suorastaan hämmentävä, huhuttiin jopa virveliä käytettäneen(todennäköisesti paikkaansapitämätön huhu, toim. huom.). Ei aikaakaan kun Havulammesta nostettiin siihen juuri nousuvaelluksensa tehneitä isomuksia. Perhonvalinta näytti olevan erittäin tarkkaa lampeen vastanousseiden kirjolohien kanssa. Edellisenä päivänä riittävän hyvin faunaan tutustuneena EPJÄ SSu tuntui olevan ylivoimainen Havulammen kirjokilleri uutuusperhoineen. Tämä vahvistaa uskoamme että tällaisille luonnonkaloille ei voi tarjota ihan mitä vaan!

Päivän mittaan saalista alkoi karttua kaikille joten saalisvarmuudessa Havulampi päihittää mielestäni kuuluisempiakin paikkoja kuten Kuusaankosken tai Tenon. Päätimme kokeilla myös kalastusta erittäin kauniinnäköiseltä purolta joka kuului lupa-alueeseemme. Tämä purokalastus osoittautui kuitenkin erittäin haastavaksi. Todennäköisesti meillä on vielä hiomista purokalastustekniikassamme sillä saaliiksi jäi yksi harjus. Tärppien vähäisyyteen voi vaikuttaa tietysti sekin että kirjolohi ei näyttänyt vielä olevan nousullaan tähän osaan jokea. Illan tullen oli sitten hiljalleen hyväksyttävä että extreme fun kalastusreissumme on lopuillaan. Paikkaan ihastuneena päätimme kuitenkin että tänne on päästävä uudestaan, jo ehkä vielä tänä syksynä!!


TukikohtaPeilityyntä Havulammen pintaaTARFFCin nuoriso-osaston kulkuneuvoOttipelit, Havulammen kirjokilleri oikeanpuolimmaisenaKala on kiinni ja pysyyIsomus yrittääNousukirjon viimeisiä potkujaPuronvarttaHaastavaa koskiosuuttaKoskiosuus parhaimmillaanEPJÄ SSu