Puukala

Unohtumattomasta kalareissusta ja upeasta saaliista on mukava saada pysyvä muisto. Eräs keino kalan täytön ohella on veistää näköisveistos kalasta. Raaka-aineena käytin haapaa, sillä sitä on helppo työstää. Haapa elää voimallisti, joten yhdestä puusta ei kannata veistämistä aloittaa. Oman veistokseni tein neljästä soirosta, jotka liimasin yhteen.

Skannasin kalan kuvan ja tulostin kuvan yhden suhde yhteen. Leikkasin huolellisesti kalan kuvan irti paperista. Näin saa kalan ääriviivamallineen. Piirsin kalan ääriviivat haapa-aihioon, jonka jälkeen sahasin pistosahalla kalan irti.

Muodon veistämisen tein tuumaa leveällä suoralla taltalla. Kun taltta on "terässä" on veistos pian saavuttanut muotoa.Jos aihion on suorasyistä, etenee työ viimeistely vaiheeseen nopeasti. Viimeistelyssä evät saavat elävän pinnan V-taltalla ja muut yksityiskohdat, kuten silmät ja kiduskansi tulevat esiin. Veistoksen pintaa ei välttämättä kannata viimeistellä aivan sileäksi, vaan pinnan saa eloisaksi, jättämällä veistojäljet näkyviin. Tukkimiehen liidulla eli grafiitilla pintaa hankaamalla ja sitten hienolla hiomapaperilla kevyesti hiomalla saadaan pinnasta todella eloisa. Selän voi kevyesti tummentaa mustalla mattaspraylla.
Haavasta veistetty Uhtuanjoen taimen näköisveistos.


Tervalepästä veistetty Turpoojoen taimenen näköisveistos. Väritys tehty vesiväreillä.Haavasta veistetty 2005 reissun näköisveistos. Kivi on raahattu Lapin joesta ja jonkin aikaa sai selittää helikopterinkuljettajalle kivenjärkäleen mukaan ottamista.

Vuoden 2006 Lapinreissusta jäi hieman edellisiä elävämmän oloinen muisto kun viimeisenä kalastuspäivänä koukkuun tarttui 52 cm ja 1250 g harjus. Onneksi sain kaivettua harjuksen kuumana kesäpäivänä syvälle kivekoloon viileään odottamaan seuraavan päivän paluukuljetusta. Harjus selvisi Pihtiputaalle asti pakastesein viilentämänä, jossa luovutin kalan Jukka Saarelle. Jukka teki hienon työn harjuksen parissa ja nyt kotonani komeilee täytetty harjus muistuttamassa ikimuistoisesta kalareissusta.


© Jari Suuronen